Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Rynek mięsny w Republice Korei

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: | 2010-03-10 02:59:57
analizy rynkowe

Czynniki geograficzne i demograficzne, a także kulturowo zakorzenione nawyki żywieniowe miejscowej ludności wpływające na wysoki i rosnący popyt na produkty przemysłu mięsnego sprawiają, iż Republika Korei nie jest samowystarczalna w produkcji mięsa. Kraj ten, od lat będący zdecydowanym importerem netto mięsa i jego przetworów, jest rynkiem wartym rozważenia przez polskich producentów w ich planach eksportowych.

Czynniki geograficzne i demograficzne, a także kulturowo zakorzenione nawyki żywieniowe miejscowej ludności wpływające na wysoki i rosnący popyt na produkty przemysłu mięsnego sprawiają, iż kraj ten nie jest samowystarczalny w produkcji mięsa. Obecnie produkcja mięsa w Korei Południowej zaspokaja ok. 72% potrzeb rynku (wobec ponad 79% w 2004 r.).

Republika Korei od lat jest importerem netto mięsa i jego przetworów. Co więcej, od początku dekady przewaga importu nad eksportem artykułów przemysłu mięsnego zwiększyła się o ponad 60% z -1,1 mld USD w 2000 r. do -1,7 mld USD w roku 2009.

Korea Południowa, od lat będąca zdecydowanym importerem netto mięsa i jego przetworów, jest rynkiem wartym rozważenia przez polskich producentów w ich planach eksportowych.



Pliki do pobrania

Rynek mięsny w Republice Korei
pdf | 643.16 KB
Pobierz
Przykładowy kwestionariusz aplikacyjny NVRQS dla zakładów mięsnych
pdf | 333.11 KB
Pobierz